Smoky Beast BBQ ahjude kasutusjuhend/garantiitingimused:
(mudelid: Smoky Beast, Smoky Beast XL)

Tähtis! Enne seadme kasutamist tutvu kasutusjuhendiga. Seade on kasutamiseks vaid välitingimustes. Seade töötab puuküttel/grillbriketiga/grillsöega. BBQ küpsetamisel ja grillimisel kasutatakse erinevaid kütteained. Küpsetustehnikate ning kütteainete kasutuse ülevaate leiate allpool.

 

Turvanõuded:

 

  • Töötavat seadet ei tohi jätta järelevalveta.
  • Seadme kasutamine on lastele keelatud.
  • Seade on mõeldud vaid sihtotstarbeliseks kasutamiseks.
  • Seade muutub töö käigus tuliseks ning võib põletada.
  • Ära liiguta seadet töö käigus ega proovi eraldada ühtki detaili.
  • Ära hoia töötava seadme läheduses kergestisüttivaid aineid.
  • Ära aseta seadet puitpõrandale või puitterrassile.
  • Ära kasuta mittekompleksset seadet- jälgi, et kõik detailid oleksid installeeritud (sahtlid, korstnad, termomeeter).
  • Mõõduka ja suure tuulega tuleb küpsetuskolde luugile paigaldada avatud asendis stopper, mis takistab luugi allalangemist tuule mõjul.

 

Seadme osad:

 

  • Küpsetuskolle (Cor-Ten terasest)
  • Küttekolle (Cor-Ten terasest)
  • Roostevabast terasest küpsetusrestid (2 tk)
  • Korstnad (2 tk)+korstna kinnituspoldid koos mutrite ja seibidega ( 8 tk)
  • Ahju termomeeter+kinnitusmutter (1 tk)
  • Veevann (1 tk)
  • Rasvavann (1 tk)
  • Grillsöesahtel (1 tk)
  • Grillbriketi sahtel (1 tk)
  • Malmrest (1 tk)
  • Ämber (1 tk)

 

Grillimise võimalustest Smoky Beast ahjudega:

 

  • BBQ- küpsetamine: BBQ ahju köetakse puude- või grillbriketiga. Võib kasutada ka kombineeritud versiooni ehk alustada grillbriketiga ning umbes 1,5-2 tunni pärast lisada puuhalge otse hõõguva briketi peale. Grillbriketti on väga mugav kasutada, see ei tekita tahma ning hoiab temperatuuri stabiilsena. Arvestama peab aga sellega, et brikett ei kesta tervet pikka küpsetamistsüklit, mis näiteks BBQ-ribi puhul on ca 4 tundi. Keskmine temperatuur ahjus soovitatavalt BBQ-küpsetamise käigus võiks olla 90-120°C.

 

Kuidas kasutada: kõige parema tulemuse saab, kasutades tuletegemiseks briketivanni. Briketivanni saab kasutada nii puude- kui grillbriketiga küttes. Briketivanni põhi on augustatud, see tagab ühtlase õhuvahetuse ning selle tulemusena tekib kvaliteetsem suits. Õpetus videomaterjalina on samuti saadaval SIIN (süütamine vahemikus 0:17-0:40  ja lisainfo 1:14-1:20).

Liha küpsetamisel lisatakse üldjuhul veevanni vett kogu küpsetamisprotsessi vältel. Veevanni vee lisamise õpetus kohe õppevideo alguses. Kala küpsetamisel ei ole vee lisamine vajalik kuna kala küpseb kiiremini ning ei vaja nii palju lisaniiskust kui liha.

 

  • Grillimine: kuumust antakse grillsöe abil. Süsi pannakse grillsöevanni (W-profiiliga vann) otse küpsetusrestide alla. Lisasuitsu saab anda niiske puulaastu või saepuru lisamisega sütele. Sütel grillimisel võiks keskmine temperatuur ahjus soovitatavalt olla 200-300°C. Nõuanne: selleks, et toit resti külge kinni ei jääks, võta küpsetusrest kuumutamise ajaks ahjust välja. Aseta grillrest ahju vahetult enne toidu restile panemist.

 

  • Kuumsuitsutamine: BBQ ahju köetakse puudega, kuid mitte nii kuumaks, nagu BBQ küpsetamisel. Vett veevanni ei lisata. Suitsu antakse rohkem, selleks saab lisada küttekoldesse märga puulaastu. Soovitatav temperatuur ahjus vahemikus 60-80°C.

 

  • Külmsuitsutamine: Smoky Beast ahju saab kasutada külmsuitsuahjuna. Selleks tuleb küpsetuskoldesse panna külmsuitsugeneraator ning jälgida temperatuuride vahemikke, et tooraine suitsutamise protsessi käigus ei rikneks. Soovitatav temperatuur ahjus vahemikus 15-25°C ehk külmsuitsutamist saab teha vaid siis, kui õues on vastavad tingimused.

 

Smoky Beast ahju komplekteerimine ja kasutamine:

Seade on tehases eelkomplekteeritud – paigaldada tuleb vaid korstnad, sahtlid ja termomeeter ning ahju vahepoldid kinni keerata. Enne kasutuselevõttu:

Vaata paigalduse videot.

 

  1. Eemalda kõik pakendi osad ahju ümbert ja seest.
  2. Aseta ahi tugevale ja siledale tulekindlale pinnasele.
  3. Paigalda korstnad ja termomeeter.
  4. Asteta sahtlid ja tuharest oma kohale.
  5. Aseta küpsetusrestile 1-2 kg kaaluv kõrge rasvasisaldusega liha, näiteks peekon või pekk.
  6. Süüta küttekoldesse (ahju alumine osa) tuli ja küta ahju ca 1-2 tundi, hoides temperatuuri ca +120°C.
  7. Ahju esmaseks sissetöötamiseks kasuta puid (lepp, viljapuud, tamm).
  8. Hoidke korstna siibrid lahti, et kõik tööstuslikud õlid saaksid aurustuda.
  9. Pärast antud protseduuri lase ahjul maha jahtuda.
  10. Liha ei ole pärast protseduuri söömiskõlbulik (ka mitte lemmikloomadele). Sisseküpsetamine on vajalik, et ahjust välja põletada tehnilised õlid ning ahju siseseintele tekitada kaitsev tahmakiht.

 

 

Cor-Ten terase pinnatöötlus: ahi on valmistatud 3 mm Cor-Ten terasest, mis on ilmastikukindel ning omandab aja jooksul pruunika värvitooni. Kui soovite Cor-Ten terase pinda saada kiirelt pruuniks (ahi saabub uuena tavalise terase värvi ehk hõbehallina), siis soovitame ahju välispinda pritsida 1% soolalahusega, mis kiirendab roostetamise protsessi. Kui töötlete pindasid enne sissepõletamise protsessi, toimub roostetamise protsess kiiremini. Pritsida tuleb 3-10 korda, et saavutada tulemust. Otsene päikesevalgus kiirendab roostetamise protsessi. NB! Sool tuleb pärast rooste ilmumist maha pesta või hoida ahju kohas, kus vihm selle töö ära teeb. Ahjuga on kaasas põhjalikum juhend Cor-Ten terase hooldusest. Kõik juhendid on ka elektroonilisel kujul veebis: www.grillsymbol.ee

 

Erinevate vannide ja sahtlite kasutamine ja eesmärk:

 

  1. Veevann on kõige alumine sileda põhjaga raske vann. Eemaldatakse ahjust vaid puhastamiseks, sõltuvalt kasutamise sagedusest 1-2 korda aastas. Või siis, kui grillimise käigus on kogunenud grillsöe tuhka. Täitmine käib läbi toru, mis on ahju eesküljel paremal pool. Veevanni saab täita aiavooliku, kastekannu või mõne muu anuma abil, millel on valamiseks tila. Vannil on ülejooks ehk liigne vesi voolab ahjust välja ämbrisse.
    Joonis:

  1. Rasvavann on trapetsikujulise vann, millel on keskelt sile põhi. Kasutatakse BBQ küpsetamisel ning selle vanni abil jookseb rasv vanni mööda alla ämbrisse. Rasvavann paigaldatakse veevanni kohale ning küpsetusrestide alla. Rasvavanni võiks puhastada vastavalt selle visuaalsele seisukorrale. Jälgida tuleb, et ülejooksutoru ei ummistuks.
    Joonis:
  1. Grillsöesahtel on madal perforeeritud ja W-kujulise profiiliga. Paigaldatakse veevanni sisse. Kasutatakse sütega grillimiseks, mitte BBQ küpsetamiseks. Kui kasutate grillsöesahtlit, tuleb eemaldada rasvavann.
    Joonis:

  1. Grillbriketi vann. Kõrge äärega, mõõtudelt kõige väiksem vann. Paigaldatakse küttekoldesse. Kasutamine: täitke vann umbes pooleni grillbriketiga (näiteks Weberi brikette 60 tk) süüdake brikett, asetage vann küttekolde uksest sisse. Jätke alguses uks ja korstnate siibrid lahti, et brikett saaks hõõguma minna.
    Joonis:

 

 

Termomeeter ja vee kondenseerumine termomeetri klaasi sisepinnale:

Seoses ilmastikuoludega nagu vihm ja temperatuuride kõikumised ning ahju asukohast tingitud eripäradega võib termomeetri klaasi sisepinnale tekkida veetilgad või udu. See ei sega küpsetamist kuna töötava ahju kuumus aurustab termomeetrisse kogunenud niiskuse. Termomeeter ei ole 100% veekindel ning aur või veetilgad termomeetri klaasi sisepinnal on loomulik protsess.

 

Hooldamine:

Ahju sisu puhastamine – küpsetusreste saab puhastada harjaga, eemaldades restide külge kõrbenud mustuse. Õli- ja veevannidest tuleks enne puhastamist sinna kogunenud vedelik (rasv, vesi) ära valada. Vanne võib veega loputada. Pesuaineid ei ole soovitatav kasutada ühegi ahju sisemise osa puhastamiseks.

 

Juhend võimalike vigadega toimetulekuks ning maistva lõpptulemuse saavutamiseks:

Vea nimetus: Millest tuleneb: Kuidas toimida:
Ahi ei tõmba. Kõik siibrid on täies ulatuses kinni, tuhasahtel tuhka täis. Kontrolli siibrite asetust.

Tühjenda tuhasahtel tuhast.

Ahi tahmab. Märg puit, vale puiduliik. Kasuta kütmiseks kuiva puitu.Kasuta väikese tõrvasisaldusega puiduliike (lepp, viljapuud, tamm).
Must (tume) suits. Vale kütteaine või ahi on külm. Külma ahju puhul on tume suits alguses tavapärane. Kasuta kütmiseks kuiva puitu.Kasuta väikese tõrvasisaldusega puiduliike. Oota kuni ahi saavutab kõrgema temperatuuri.
Toit kuivab ahjus. Liiga kõrge temperatuur. Vesi on veevannist ära auranud. Alanda temperatuuri või/ja lisa vett veevanni.
Toit näeb välja (ja maitseb) keedetuna. Liiga palju niiskust. Lisa vähem vett. Liigne niiskus takistab suitsul imendumast.
Toidul on liiga vähe suitsumaitset. Liiga palju niiskust. Lisa vähem (või üldse mitte) vett.
Liha ei ole kõrbenud aga siiski vintske. Reeglina liiga madal temperatuur.

Liiga vähe niiskust.

Tõsta küpsetamise lõpuosas temperatuuri taset. Vajadusel lisa vett.
Liha või kala jääb grillimisel resti külge kinni. Tekib temperatuuride suurel erinevusel. Aseta toit külmale restile (võta kuum rest ahjust välja jahtuma)
Ahju ei ole pikalt kasutatud ning uks või luuk käivad raskelt. Hingede vahele võib olla tekkinud rooste. Hinged kinnituvad polt-mutter lahendusega. Keera polte lõdvemaks.
Ahju ei ole pikalt kasutatud ning küpsetuskolle roostetab seest. See on normaalne, teras roostetab niisketes tingimustes. Eemalda lahtine rooste teras- või grilliharjaga. Seejärel tee ahju esmase sissetöötamise protseduur uuesti.

 

Rohkem informatsiooni ning näpunäiteid BBQ küpsetamise kohta saab meie kodulehelt: www.grillsymbol.ee

 

Garantii:

 

  • Seadmel ja selle osadel on 24 kuune valmistus- ja materjaligarantii. Garantii kehtib üksnes ostudokumendi originaali esitamisel.
  • Garantii alla ei kuulu toote kasutamise õpetamine, hooldus, puhastus, kaubandusliku väljanägemise taastamine ega selliste vigade kõrvaldamine, mille on põhjustanud kasutamisjuhiste mittetäitmine.
  • Garantii alla ei kuulu seadme normaalne kulumine ja sellest lähtuvate vigade parandamine. Samuti toote sihtotstarbelise kasutamise seisukohast ebaolulised vead (kriimustused jms.)
  • Kui tootes või selle osades ilmneb garantiiajal viga, võta toote müüjaga ühendust.
GrillSymbol Products